Är du arbetslös? Varför inte starta eget?

bokslut stockholm

Är du arbetslös? Det kan vara tufft, inte minst ekonomiskt att vara det. Som arbetslös och inskriven på någon arbetsförmedling så får man krav på sig att söka nya arbeten vilket kan vara tufft i början när man får många nej. Men det är bara att kämpa på och försöka göra så bra saker som möjligt under den tid som du är arbetslös. Varför inte starta eget? Om du startar eget företag under tiden som du är arbetslös, visar du på att du är initiativrik och inte tänker vara sysslolös utan företar dig och inte bara sitter hemma och gör ingenting.

Fördelar att starta eget företag

Om du startar eget så blir du sysselsatt och kanske mår bättre samtidigt som du kan få en bättre ekonomi själv. Det finns flera bidrag som man kan söka, både från Arbetsförmedlingen, kommunen där du bor, om de kan tänka sig stötta ditt företag, och även från Almi.

Det finns vissa fördelar med eget företag. Det är många företag som är villiga att ge uppdrag, än att anställa mer personal. Även företagen är bundna till lönsamhet och arbetsgivaravgifter är ganska så kostsamma för dem. Om de slipper det, har de större möjligheter att ge uppdrag till egenföretagare. Nu är det ju inte alla som kan starta eget, det är t.ex. inom handelsbranschen, det är svårt att vara egen om man är butiksbiträde, eller personal inom kassahantering.

Eller bli anställd av bemanningsföretag

Men många bolag anställer folk som bemanningspersonal. Det brukar ge arbeten tills man hittar en arbetsgivare som är villig att anställa en. Men det finns en del nackdelar med det också; du blir ensam om att utföra alla arbetsuppgifter, som bokföring, redovisning, bokslut med mera. Går det bra för dig som egenföretagare, så har du kanske möjlighet att anlita ett ekonomiföretag som tar hand om allt det där åt dig så att du får mer tid att ägna dig åt ditt eget företag.