Inspireras av Netflix Abstract!

Netflix Abstract

I takt med att dagarna återigen blir allt kortare och termometern vissa stunder är otäckt nära 0-strecket, återkommer ovanorna. Den där tröttheten, olusten och den fula, men högst mänskliga, ovanan att prokrastinera. Det är samma visa varje år, men den totala och plötsliga avsaknaden av både produktivitet och kreativt tänkande verkar alltid ta oss på sängen. 

Kreativitet, för att dröja kvar vid det en aning, är ett ord som många räds. ”En kreativ människa” har sannerligen inte alltid varit något för alla utan brukar oftast appliceras på någon som sjunger vackert, målar unika och kubiska former eller som kan placera trevliga ackord i korrekt följd. Till viss del stämmer det helt klart, men användandet av det alienerar säkerligen mer än vad det bidra med. För det finns hundratusentals fler sätt att uttrycka och få utlopp för sin kreativitet på.

Laga mat är ett exempel. Då talar jag inte nämnbart om den konstnärliga typen av mat á la Heston Blumentahl, utan snarare hederlig gammal matlagning. Att pricka rätt kryddor och mängd i en Stroganoff, grunda och formge en smörgåstårta till perfektion eller vispa och vakta sin Risotto. Det är en vardagssyssla, men också ett halvt som halvt dolt utlopp för kreativitet för många av oss. Med andra ord vill jag få sagt att rätten att få titulera sig kreativ tillhör oss alla

Men som vi inledningsvis konstaterade närmar vi oss mörkare och generellt mindre kreativa tider. Även om du är en person som vanligtvis fyller dygnets alla timmar med projekt och spännande åtaganden, kan det allra mesta ibland kännas totalt ointressant. För att råda bot på detta ska jag komma med ett vad jag vill kalla för kontra-kontraproduktivt förslag. Du ska nämligen släppa dina måsten och bänka dig framför din TV, och förhoppningsvis resa dig upp igen med ett fräsch och uppladdat kreativt sinne. Börja med att logga in på ditt Netflix-konto.
Abstract är en serie som finns i två säsonger där vi i varje avsnitt får följa en kreativ person i sin yrkesroll. Varje individ och avsnitt skiljer sig helt från varandra och detta är en serie med minimal känsla av repetition. Till exempel får vi följa den välkända danska arkitekten Bjarke Ingels, illustratören Christoph Niemann och den världskända fotografen Platon. I den andra, nysläppta säsongen, får vi bland andra bekanta oss med konstdesignern Olafur Eliasson (som uppmärksammades för sin utställning av en artificiell sol på Tate Modern i London).

Variationen är genomgående i serien och man får enorma skopor tips, förslag och tankesätt som minst sagt kan få kreativiteten att flöda fritt. För även om du inte illustrerar som Christoph Niemann eller bygger som Bjarke Ingels, kan deras fria och härliga approach mot utmaningar och hinder vara en inspiration i sig.

Kanske tillräcklig inspiration för att du följaktligen ska stänga ner Netflix, lämna din soffa och på nytt känna glädje och pepp för att hitta ditt egna sätt att få utlopp för kreativitet.