Nya kassasystem för en förändrad handel

Kassasystem

Vad är det som driver innovation? Är det ny teknologi som ger upphov till nya beteenden, som i sin tur skapar ännu mer ny teknologi? Eller är det nya beteenden som ger upphov till ny teknologi? Därom tvistar de lärde. 

En sak som är säker är att den svenska handeln förändras, och att de aktörer som inte vill hamna på efterkälken måste följa med i dessa förändringar. Det innebär bl.a. att uppdatera sina kassasystem.

Dagens kassasystem är små, smidiga och ofta mobila. Det är enklare än någonsin att ta betalt, och också att redovisa korrekt. Därför är det extra vanligt att små och medelstora företag byter till nya kassasystem.

Att integrera Swish med sitt kassasystem

Swish har snabbt blivit standardsättet för mindre betalningar mellan privatpersoner. Det är exempelvis vanligt att en person tar notan när ett sällskap äter på restaurang, och att de övriga swishar sin del. Swish har troligen också bidragit till att handeln med begagnade varor mellan privatpersoner ständigt slår nya rekord.

Med tanke på hur många privatpersoner som använder Swish är det inte konstigt att detta betalsätt blir vanligare också i handeln. Fler och fler kassasystem kan integreras med Swish. Detta kan bl.a. göras genom lösningen Blippit, som Dagens Handel skriver om här.

Ökad säkerhet med modernt kassasystem

Ytterligare ett skäl till att välja ett modernt kassasystem är att det innebär en ökad säkerhet mot rån. Det finns flera exempel på rånförsök mot butiker som hanterar kontanter, som gått om intet då kassasystemet gjort att rånaren inte kommit åt några pengar. Ett sådant fall rapporterades från Bohus norr om Göteborg i början av året:

Det var på lördagskvällen som den ensamma rånaren kom in i matbutiken i Bohus. Där ska han ha plockat fram ett pistolliknande föremål och hotat personalen.

Han försökte därefter tillgripa kontanter från kassan – något han misslyckades med på grund av butikens kassasystem.